Drachten

Lezing "Rotsplanten en rotstuinen" door Geert Borgonje

Afdeling:

Drachten

Datum:

17-09-2020


Kosten:

Gratis

Kosten lid:

Gratis

Locatie:

Ontmoetingscentrum Carré
De Velden 1
9204WH Drachten

Route

Rotsplanten vanuit het wild naar de eigen tuin

Meer info:

Na een korte inleiding begin ik met het vertonen van dia's gemaakt in de Europese Alpen vanaf een hoogte van ongeveer 1500 meter.

Vanaf hier wordt het voor de rotsplanten liefhebber interes­sant om de planten te observeren, leren kennen en te zien hoe de planten groeien.

Ook is belangrijk de standplaats en groeiomstandigheden, dit is van belang om in de eigen rotstuin de rotsplanten zodanig te groeperen in overeenkomst met de standplaats in het wild.

Voor verschillende planten is die standplaats erg belangrijk om te overleven.

Na de rotsplanten in het wild te hebben gezien gaan we naar de eigen tuin, opbouwend van de winterperiode naar de zomer toe.

Hierbij wordt een groot sortiment planten besproken met een verschil in moeilijkheidsgraad.

Ook verschillende rotstuinen in binnen en buitenland worden besproken met aandachtspunten van hoe je het beste een rots­tuin kunt aanleggen.

Wie weinig ruimte tot zijn beschikking heeft kan het proberen met een trogtuintje of voor de gevorderde liefhebber een alpine kas.

Aspecten als mogelijkheden voor vermeerdering zal ook aandacht aan geschonken worden en hoe men aan de benodigde materia­len, geschikte steensoorten, planten, zaden en literatuur kan komen.

Ik probeer dan ook deze vorm van tuinieren zo breed mogelijk te behandelen.

Geert Borgonje