Activiteiten & Actueel

De tuinpen

In mei 1990 hebben we  door Jaap Postma een tuinontwerp laten maken. Het zag er erg professioneel uit en er werd een complete plantenlijst bijgeleverd. De aanleg is door onszelf gedaan. Het kon wel met 2e keus planten, was onze gedachte en dan accepteer je dat.

In het plan werden fruitbomen opgenomen en wel halfhoogstam appel, zoals Elstar, Jonathan, een goede bestuiver, Goudrenet, Mirabelle de Nancy en Reine Cloude d' Althan. In onze situatie neem ik de moeite om het waardevolle fruit indien nodig onder een net te zetten. Met valletjes gevuld met eigen lokstof probeer ik schadelijke insecten zoveel mogelijk te vangen.

De verdere indeling bestond uit heesters groter dan 1 m. en een hoek met heesters tot 1 m. Een rozenperk met o.a. Mozart, Lavender Dream,Bourgogne, enz. en tegen de pergola New Dawn. Aan de pergola mocht de Wisteria niet ontbreken en deze heeft zich ontwikkeld als een monument in de tuin.  Toen het op een nacht in maart tot -30 heeft gevroren kwam in een keer het afscheid.

De Budleia vind ik ook een plant om in de tuin te hebben en regelmatig neemt ze zelf afscheid. Er groeien momenteel meerdere varianten, zodat je af en toe een kan missen.

Aan vaste planten kozen we voor de Sidalcea Elsie Heugh, Salvia Ost Friesland, Ligularia Prewalski, Ligularia Hessei. In de borders staan verspreid een aantal solitaire rozen, welke in 2016 uitbundig gebloeid hebben.

Leycesteria Formosa vind ik een prachtige plant om in de tuin te hebben en recent gelezen dat de plant ook oma's oorbel of Fazantenbes wordt genoemd. Deze plant bloeit en vormt bessen tijdens het bloeien in een later stadium. De bes zelf is eetbaar!

In het voorjaar laten diverse narcis soorten zich prachtig zien en hier en daar de krokus. Zonder tulpen is er geen voorjaar en dan komen diverse Akeleien te voorschijn. Geranium Johnson Bleu kwam voor in het oorspron-kelijke plan en deze handhaaft zich nog steeds,  al is het bescheiden.

Naast diverse Geranium-soorten waardeer ik de Vrouwenmantel, Pioenrozen en Stokrozen.Tuin Azalea 's hebben net als een paar Rohdo's een vaste plaats in de bloementuin. De Clematis ontbreekt niet in onze tuin. In de herfstmaanden is de monnikskap mijn favoriete kleurbrenger

In de bescheiden kas doe ik mijn best om vooral druiven te telen, het gaat om de rassen Frankenthaler, Regent en Dankert ( een fries gekweekt ras). Zonder fruit in de tuin zou ik niet willen. Het gaat om rode en zwarte bessen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen, Japanse wijnbes enz. In onze groentetuin groeien peulen, aardappelen en koolsoorten aangevuld met bladgroenten.

Om de fruitbomen te kunnen onderhouden, heb ik een snoei cursus gevolgd, toen nog op Allardsoog.

Op de groenmarkt van Groei en Bloei is het erg verleidelijk om jaarlijks aankopen te doen.

Het zelf enten van fruitbomen zorgt er voor, dat er altijd op fruitgebied verrassingen te beleven zijn.

Het resterende gazon wordt momenteel gemaaid door een robot hetgeen goed voldoet.

Mocht er behoefte bij jullie zijn om een kijkje te komen nemen ben je altijd welkom aan de Kruslings 43 in Ureterp.

Harm Moek

 

De tuinpen geef ik door aan Cindy Houben

meer
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL