De Stinzenflora-monitor

Persbericht 6 februari 2017

Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale

panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. In februari bloeien de

Sneeuwklokjes al en Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar

voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen

seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar

bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen (actuele

bloeigegevens www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/)

De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland en is

actief vanaf 11 februari - 14 mei 2017 op de website:

In het voorjaar ‘Erop uit’

Touren over het weidse Friese platteland en in de beschutting van Gelderse bossen.

De stinzenflora routekaart laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. In een soort möbius (symbool van oneindigheid) beweging in oostelijke of westelijke richting zijn diverse tochtjes mogelijk. Een struin kan bijvoorbeeld beginnen in Jelsum, gevolgd door Koarnjum, Stiens, Frjentsjer en Easterein. Vandaar richting Raerd, om via Ljouwert, Feanwâlden, Kollum te bezoeken. Starten kan op eigen gelegenheid en vanaf elk gewenste locatie.

Buiten Friesland is in Gelderland in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenflora-paradijs te vinden. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst van groepen in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een struin door de stinzenflora-tuin.

Tip om te overnachten: heerlijk tot rust komen door onderweg te overnachten in een van de vele Friese B&B’s.

Vast voor op de kalender: 8 april 2017 - StinzenFloraTour met de Friese paardentram: een volledig verzorgd beleefarrangement Stinze Stiens / Martenastate / Dekema State. Kosten arrangement: € 39,50 per persoon. (Reserveren is noodzakelijk via: www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/)

Locaties, contactgegevens, programma's deelnemers aan de Stinzenflora-monitor op dit moment*:

Dekema State Jelsum. 8 en 9 april Museumweekend, 22 april Voorjaarsfair: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website (www.dekemastate.nl )

Hackfort Vorden (Gelderland). Vrij toegankelijk (https://www.natuurmonumenten.nl/een-zee-van-bloemen-0)

Jongemastate Raerd. Vrij toegankelijk ( www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Park-Jongemastate )

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. ( www.martenastate.nl ) Activiteiten: Wandelexcursies en cursus Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website van It Fryske Gea www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/

Martenatuin Frjentsjer. Vrij toegankelijk van ‘s morgens 8.00 u tot 18.00 u. ( www.martenatuin.nl )

Pastorietuin Easterein. Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in februari: 25-26, in maart: 4-5 en 11-12. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting op vertoon van lidmaatschapskaart. Data kunnen wijzigen naar gelang de weersomstandigheden (met name inzake de bollen). Laatste info staat op de Facebookpagina: De Pastorietuin te Easterein. (www.facebook.com/pastorietuineasterein/ )

Philippusfenne Kollum. Openstelling maart en april na telefonische afspraak: 0511 451461 (www.philippusfenne.nl)

Schierstins Feanwâlden. Voor openingstijden en activiteiten zie de website ( www.schierstins.nl)

St. Vitus kerkhof Stiens. Vrij toegankelijk ( www.pgstiens.nl/Organisatie/De+kerken+en+pastorieën/De+Grote+of+Sint+Vituskerk )

Stinze Stiens (Doktershûs). Dit jaar voor het eerst op afspraak via stinze.stiens(at)icloud.com: groepen (vanaf 8 personen), ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO voor een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’, met stinzenstruin door de tuin. € 5 pp.

‘Open tuindagen’ 12 februari, 4 maart, 30 april met een ‘Praatsje’ om 13.00 u. in het Pakhûs SOLO (toegang € 5), tuin open: 14.00 - 16.00 u. (toegang gratis), zie voor laatste gegevens de kalender op de Stinzenflora-monitor. ( www.stinze-stiens.nl/Stinzenflora-monitor ).

Voor overige terreinen in Fryslân met stinzenflora zie www.stinzenflorafryslan.nl

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.

herinrichting tuin achter
Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867