Activiteiten & Actueel

Verborgen Stadstuinen

Wanneer:         dinsdag 25 november 2018

Waar:              De Kouwe, De Vogelweide 5, 9201CZ Drachten

Aanvang:         19.45 uur

Gast:               Harry Pierik

Onderwerp:      VERBORGEN STADSTUIN,

een wandeling door de seizoenen

Tuinontwerper en fotograaf Harry Pierik zal een PowerPoint lezing houden over zijn verborgen stadstuin in Zwolle.

Ter inleiding toont hij enkele uiteenlopende voorbeelden van door hem ontworpen tuinen. Vervolgens vertelt hij iets over het ontstaan, de sfeer en de bijzondere vormgeving van zijn tuin, die in alle seizoenen de moeite waard is om te bezoeken. Er klinkt poëzie van speciaal door deze tuin geïnspireerde dichters en er worden beelden getoond van allerlei hoekjes in verschillende seizoenen en close-ups van diverse bloemen en planten.

In deze tuin doemen telkens verrassingen op. Naast verschillen in hoogte speelt het contrast tussen zon- en schaduwplekken een belangrijke rol.

Verdiepte paden slingeren in vloeiende lijnen onder oude fruitbomen en door transparante borders met heesters, grassen en voornamelijk wilde planten.

De tuin bevat een grote plantencollectie. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei soorten sneeuwklokje, helleborus, longkruid, varen, hortensia, buxus en rhododendron te vinden waarvan een aantal op foto’s wordt getoond.

Over het ontstaan van de tuin:

In 1984 was mijn tuin een hobbelig veldje vol kweek, zevenblad en heermoes, bezaaid met oudroest, matrassen, glasscherven en plastic. Toen alle rommel  in bouwcontainers was afgevoerd en het onkruid gewied, trok ik met mijn schop vloeiende lijnen in de grond. Daarna groef ik er paden. Overtollig zand heb ik gebruikt om een grasheuvel van te maken. Allerlei waaiboompjes, met name vlieren, heb ik aan de rand, op twee meter van de afscheiding geplant. Oude fruitbomen liet ik staan; zij dienden als uitgangspunt van het ontwerp.

Ik wilde een tuin waarop ik zelf niet uitgekeken kon raken. Het hele jaar door moest er wat te beleven zijn. Bloei in alle seizoenen, bij matige of strenge vorst, altijd vloeiende lijnen en boeiende vormen. Evenwicht tussen al dan niet berijpte bladverliezende en wintergroene heesters.

Voor wie meer informatie wil: www.tuinharrypierik.nl  

meer
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL