Drachten

Het laatste tuinenbezoek van dit seizoen bracht ons naar de kop van Noord-Holland. Bij vertrek uit Drachten straalden 2 regenbogen. Was dit positief of negatief voor de weersverwachting? Achteraf was het weer prima. Tijdens de regenbuien dronken we koffie of aten we onze boterham op. De wandelingen door de tuinen en de kwekerij konden paraplu-loos worden afgelegd.

De eerste stop was in de tuin van de familie Meeuwes in Twisk. Hier werd getuinierd op zware klei, hetgeen duidelijk tot uiting kwam in de verschillen tussen beplanting in onze eigen tuinen, veelal op zand-/veengrond. De tuin ligt achter het huis, dat vroeger een opslag was voor steenkool. Over kronkelende paadjes liep je langs borders op kleur, de ene keer in de zon, de andere keer in de schaduw onder prachtige bomen door met aan het einde van de tuin het weidelandschap met koeien.

Na Twisk bracht het programma ons naar de zinTUIgeNtuin in Heerhugowaard. Deze tuin was op het verlanglijstje terecht gekomen na de lezing van de eigenaar, Cees Verkerke in april jl. Deze tuin straalde liefde voor vogels, vlinders en insecten uit. Vooral de wal bij de grote vijver die speciaal aangelegd was om het ijsvogeltje te verleiden. En dit was gelukt. Ook dit jaar was er weer een paartje ijsvogel dat hun nest in de wal gemaakt had en in het nest eitjes had uitgebroed. De borders in de tuin werden omgeven door origineel geknipte beukenhagen. Om de sfeer van een Engelse tuin te benaderen, werd zelfs een enigszins slordig muurtje gebouwd, waar klimmers tegenaan groeiden en waar genoeg plekjes waren om korstmossen tot ontwikkeling te laten komen.

Het Rondje werd afgesloten met een bezoek aan kwekerij De Tuinstek in Tuitjehorn. Een kleine, geweldige kwekerij met prachtige planten waar we allemaal hebberig van werden. Vanaf deze kwekerij gingen we met goed gevulde kofferbakken en veel inspiratie weer huiswaarts.